- Diabetes mellitus
- Pankreatiit
- Lihaskõhetusega kasside toitumuslik tugi (nt hüpertüreoidismiga kassid)
Kasside puhul vallandavad insuliini vabanemise pigem aminohapped kui glükoos. Toidu väga madal süsivesikute ja kõrge valgusisaldus vähendab hüperglükeemiat diabetes mellitus'ega kassidel ja toetab remissiooni. Madala glükeemilise indeksiga süsivesikuallikad soodustavad glükoosi järk-järgulist vabastamist toidust, et vähendada söömisjärgset hüperglükeemiat.
Unikaalselt kõrge oomega-3-rasvhapete sisaldus pärineb kalast, krillist ja vetikatest. Diabeeti seostatakse suurenenud põletikumediaatorite taseme, vähenenud insuliinitundlikkuse ja halvenenud immuunstaatusega. Oomega-3-rasvhapped on mediaatorite prekursoriteks, toetades loomulikku põletikuvastast protsessi, immuunstaatust ja aidates suurendada insuliinitundlikkust.
Diabeet ja pankreatiit on kassidel tihedalt seotud ning diabeediga kaasnev hüpertriglütserideemia võib pankreatiiti esile kutsuda või süvendada. Toidu keskmine rasvasisaldus ja suhteliselt kõrge oomega-3-rasvhapete sisaldus toetab triglütseriidide normaalset taset ja pakub seeläbi toitumuslikku tuge pankreatiidi all kannatavatele kassidele.
Beeta-1,3/1,6-glükaanid seonduvad makrofaagidega ja annavad immuunsüsteemile häiret, toetades nii immuunreaktsiooni ja muutes tsütokiinide tootmist ja aidates hoida glükeemilist taset kontrolli all.
Diabetes mellitus't seostatakse oksüdatiivse stressiga, millel on roll diabeedi tüsistuste tekkimisel. Toidu kõrge antioksüdantsete ainete nagu A- ja E-vitamiini ning puuviljaekstraktide sisaldus aitab neutraliseerida reaktiivseid hapniku vorme.
Värske kala, maisivalk, hüdrolüüsitud lõhevalk, kartulivalk, kestadeta paljas kaer, munapulber, läätsed, tselluloosipulber, kalaõli, loomse valgu hüdrolüsaat, kalajahu, searasv, vitamiinid ja mikroelemendid (sh kelaaditud mikroelemendid), mineraalained, antarktika krill, vetikajahu (DHA allikas), fruktooligosahhariidid, ammooniumkloriid, kirpteelehe seemnekestad, tauriin, viinamarjaseemne- ja oliiviekstrakt, pärm (ß-1,3/1,6-glükaanide allikas), granaatõunaekstrakt, jõhvikaekstrakt, rosmariiniekstrakt, metioniin, L-karnitiin. Naturaalsete antioksüdantidega (tokoferoolid ja vitamiin C).
Ei sisalda tehislikke värv-, lõhna- ega maitseaineid.
Toitaine |
Sisaldus 100 g |
Sisaldus MJ |
Metaboliseeruv energia kJ |
1590 |
|
Toorvalk g |
50 |
31,5 |
Toorrasv g |
13 |
8,2 |
Süsivesikud g (NFE) |
18,5 |
11,6 |
Toorkiud g |
5,0 |
3,1 |
Kaltsium g |
0,84 |
0,53 |
Fosfor g |
0,70 |
0,44 |
Magneesium g |
0,08 |
0,04 |
Tsink mg |
16,6 |
10,5 |
Tärklis g |
13,5 |
7,7 |
Suhkur g |
< 0,5 |
< 0,3 |
Tauriin g |
0,14 |
0,09 |
L-karnitiin mg |
30 |
18,9 |
Vitamiin A RÜ |
1916 |
1205 |
Vitamiin E mg |
95 |
59 |
Oomega-3 rasvhapped g |
1,4 |
0,88 |
EPA g |
0,38 |
0,24 |
DHA g |
0,55 |
0,35 |
n-3: n-6 suhe |
1:2 |
1:2 |
Vesi g |
8,5 |
|
Päevane toiduvajadus võib kõikuda sõltuvalt kassi tõust, ümbritsevast
keskkonnast, aastaajast, aktiivsusest jms. Seepärast on soovitatav jälgida kassi konditsiooni ja kehamassi ning vastavalt sellele kohandada toidu kogust.
Söötmisjuhend (grammi päevas)
Kassi kaal (kg) |
Alakaalulisele kassile (g/24h) |
Normaalkaalus kassile (g/24h) |
Ülekaalulisele kassile (g/24h) |
1 |
25 |
20 |
15 |
2 |
40 |
30 |
25 |
3 |
55 |
40 |
35 |
4 |
65 |
50 |
40 |
5 |
75 |
60 |
45 |
6 |
85 |
65 |
50 |
7 |
95 |
75 |
60 |
8 |
105 |
80 |
65 |
9 |
115 |
85 |
70 |
10 |
125 |
90 |
75 |
11 |
130 |
100 |
80 |
12 |
140 |
105 |
85 |